Malafide verwijderen van asbest: € 36.000,- boete

Malafide verwijderen van asbest: € 36.000,- boete

Nieuwsbericht | 25-02-2015
Het bedrijf ‘V.O.F. Rapido Montage en Handelsonderneming’ uit Lutjebroek (Noord-Holland) heeft van de Inspectie SZW een boete gekregen van € 36.000. Het bedrijf heeft op twee plaatsen in Drenthe eind 2014 op onjuiste wijze asbestdaken verwijderd. Hierdoor zijn mogelijk werknemers en bewoners blootgesteld aan asbestvezels. Bovendien was het bedrijf niet in het bezit van het certificaat om asbest te mogen verwijderen.

Stieltjeskanaal en Schoonoord
In de gemeente Stieltjeskanaal gaat het om een dak van schuur bij een particulier woonhuis dat is vernieuwd. In Schoonoord treffen de inspecteurs een dak aan van een garage, een schuur en een overkapping behorend bij een woning dat volledig is vernieuwd. De inspectie vind plaats naar aanleiding van informatie over afvalstortgegevens.

Op beide locaties wordt door onderzoek in opdracht van de Inspectie SZW geconstateerd dat er nog asbesthoudend materiaal op de locaties ligt. Het nog aanwezige asbestmateriaal wordt daarna op kosten van de eigenaars van de woningen op juiste wijze verwijderd en met onderzoek wordt aangetoond dat de locatie asbestvrij is.

Boete en waarschuwing
Het slopen van de oude asbesthoudende daken bleek bij beide woningen uitgevoerd door het bedrijf ‘Rapido Montage en Handelsonderneming’ uit Lutjebroek (Noord-Holland). Hierbij heeft het bedrijf een reeks van asbestovertredingen begaan. Bovendien heeft het bedrijf niet het vereiste asbestverwijderingcertificaat om asbest te verwijderen. Daarnaast is er een asbestbesmetting veroorzaakt. De bewoners en werknemers zijn mogelijk blootgesteld aan asbestvezels. Het bedrijf krijgt voor deze overtredingen, op beide locaties, in totaal een boete van € 36.000,-.

Het bedrijf heeft ook een waarschuwing ontvangen dat bij herhaling van eenzelfde of soortgelijke overtreding kan worden besloten de werkzaamheden van het bedrijf gedurende langere tijd (enkele maanden) te staken.

Voor de Inspectie SZW is de aanpak van misstanden in de asbestsector een van de speerpunten. Daarom is een speciaal team geformeerd met inspecteurs, die zijn vrijgemaakt voor de aanpak van misstanden.

Het gebruik van asbest is in Nederland al sinds 1994 verboden. Alle bedrijven in Nederland die asbest verwijderen, moeten dat vooraf bij de Inspectie SZW melden. In ons land zijn er ongeveer 300 bedrijven die gecertificeerd zijn om asbest te verwijderen (www.ascert.nl).

BRON : inspectieszw.nl