Abestsanering gaat nog niet hard

De subsidieregeling voor asbestsanering in Gelderland en Overijssel loopt nog niet storm.

Provincie Gelderland heeft tot nu toe ongeveer 1 miljoen euro aan subsidie toegekend om asbest op boerendaken te vervangen. Er zit nog ruim 2 miljoen euro in kas voor de regeling.

Het gaat om een investering met een relatief lange terugverdientijd. Wellicht dat agrariërs er daarom voor kiezen om om te investeren in zaken waarmee ze sneller rendement boeken, vermoedt de provincie.

Subsidie rijk
Ook wachten boeren en loonwerkers wellicht op de subsidieregeling van het Rijk, die met ingang van 2016 gaat gelden. Daarvoor zal 75 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. Hoe die regeling eruit komt te zien, is echter nog niet bekend.

Overijssel wat sneller
In Overijssel gaat de asbestsanering van boerendaken wat sneller. Op dit moment is 40 procent van de beschikbare 2,2 miljoen euro uitgekeerd.

Van voorzitter Erik Back van LTO Noord Overijssel mag de huidige subsidieregeling wel wat verder opgetuigd worden.

Energie
‘Als de provincie haar energiedoelstellingen voor 2023 wil halen en de meest duurzame provincie van het land wil worden, dan kan dat het beste met de aanleg van zonnecollectoren. Dat zorgt voor veel minder weerstand dan windenergie.’

‘En wat is er nu mooier om de investeringen in zonne-energie te combineren met asbestsanering? Dan maak je twee slagen in een keer’, aldus Back.

Bron : http://www.nieuweoogst.nu
Auteur:Jacomien Voorhorst